Posted on

Ha pontosan ugyanazt a kerttervet használná fel több kertépítő is ugyanannak a kertnek a megépítésére, akkor sem lenne egyforma „ugyanaz” a kert. Ennek az az oka, hogy a kertépítés nem egy sablon munka, és a kertterv egy – habár szoros – útmutató, mégis a kertépítő művész egyénisége fog megmutatkozni benne és különbségeket okozni. És szerintem ez éppen ettől izgalmas és szép.
Azok, akik felismerték már ezt, kíváncsiak egymás munkájára, mert tudják, hogy abból valószínűleg csak tanulhatnak. Ha pedig újdonságot nem is fedeznek fel benne, akkor is az esztétika és a kert harmóniája ismételten le fogja nyűgözni, és bizony ebből soha nem elég. Én is örömmel kapok az alkalmakon, ha megnyílik és megcsodálhatom egy másik elme kertépítési kompozícióit.
De nem csak a kompozíciók, hanem az anyagtársítások, vagy csak egy még nem elterjedt növény megismerése is gazdagítja tudásomat. Aki azt állítja, hogy erre semmi szüksége, vagy azt, hogy erről ő már mindent tud, hát őt igazán sajnálni tudom. Biztos vagyok benne, hogy amikor ezt kijelenti, akkor belül nagyon-nagyon rosszul érzi magát. Én örömmel állítom azt, hogy még egy kiránduláson is tudok tanulni az anyaszült meztelen természettől is a kertépítésről, és én ettől boldog vagyok!
Szerintem így érdemes a szakmámmal az élethez hozzáállni, és azt gondolom, hogy ez meglátszik a munkáimon. Visszanézve akár tizenöt évre én látom a fejlődésem.