Posted on

Mitől függ az Áfa-bevallás gyakorisága?

Egy vállalkozás lehet havi vagy negyedéves áfa-bevalló. Alapesetben az Áfa-bevallás gyakorisága 3 hónap, a bevallást a negyedévet követő hónap 20. napig kell megtenni, de vannak meghatározott értékhatárok, amelyek módosíthatják ezt.

Ha az adott évet két évvel megelőző évben az akkori bevallási időszakok együttes Áfa-összege elérte az 1 millió forintot, akkor a vállalkozásnak minden hónap 20. napjáig kell benyújtania bevallást. Azon vállalkozásoknál, ahol az adott évet két évvel megelőző évben az elszámolt adó az éves 250 ezer forint alatt maradt, azoknál a bevallást elegendő évente megtenni. Ez a dátum az adott évet követő év február 25-e.

Tételes Áfa-bevallás

Az Adózás rendjéről szóló (2003. évi XCII. Tv.) törvény módosítása alapján minden számláról nyilatkozni kell, amelynek áfatartalma eléri az 1 000 000 Ft-ot. A kötelezettség a számla kiállítójára és befogadójára is vonatkozik. Érdemes figyelni arra, hogy a nyilatkozattételi kötelezettség arra az esetre is vonatkozik, ha az értékhatár több számla összegéből adódik össze – feltéve, ha a vevő és az eladó ugyanaz.

A tételes Áfa-bevallásról szóló 1365M számú nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető. Hogy pontosan miről kell nyilatkoznia a vevőnek és az eladónak, arról ITT lehet bővebben olvasni.

Áfával kapcsolatos aktualitások 2019-ben

Változás az új ingatlanok értékesítésekor: 5%-os áfakulcsot alkalmaznak azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

Csökkent a tej áfája: 2019. január 1-jétől az ESL és UHT tejek a kedvezményes 5%-os Áfa-kulcs alá tartoznak.

Az alanyi adómentesség határa 2019. január 1-jétől 8 millió Ft-ról 12 millió Ft-ra emelkedik.
ÁfaÁfa-Bevallás