Posted on

Az első Mac notebook 1989-ben lett bemutatva a nagyközönségnek. Hordozható volt, de nem volt könnyű, kb. 7.5 kg-ot nyomott, amellyel nem hozta túlságosan lázba a felhasználókat. Egy 640 * 400 pixel megjelenítésére képes 9.8 colos kristály tiszta képű kijelzővel rendelkezett és egy 16 MHz-es processzorral. A legnagyobb előnye a Mac notebooknak a versenytársakhoz képest az akumulátor rendelkezésre állása volt, amely akár a 10 órát is eltudta érni. Kiegészítés képen lehetett rendelni hozzá külső modemet és akár numerikus billentyűzetet és trackballt is.

Rendkívül jó energia felhasználású volt, majdnem olyan kevés energiát használt fel akkor amikor altatva volt a gép, mint mikor ki volt kapcsolva. Ezért nem volt értelme kikapcsolni, ha pár napon belül újra használni szerettük volna.

Az energia megtakarítást úgy oldotta meg, hogy kikapcsolta a hangszórókat, egyszerre próbált megnyitni minden filet a winchesterről, hogy minimalizálja a lemez használatot, ram disket használt és alvó állapotba tette a háttértárolót.

A hatalmas mérete és az óriási súlya ellenére egy rendkívül lenyűgöző notebookról beszélünk.

Ez volt az első Mac számítógép, amelyet előreformattált, három és fél colos winchesterrel és előretelepített operációs rendszerrel szállítottak.

A notebookot tovább fejlesztették 1991-ben, amikor is háttérvilágítást kapott a kijelző, valamint több, kevésbé költséges memóriát is, általában 2-4 MB-ot.  Az új notebook nem utolsó sorban olcsóbb is lett.