Posted on

Az öntöző telepítő mindig felméréssel kezd egy új ciklust. Az öntöző felmérés nélkül olyan, mint egy vak ló. Tapogatózva megy előre a sötétben. A felmérés lehet nagyon egyszerű, és egy mérőszalaggal, valamint egy nyomásmérő szettel, valamint egy csíptetős táblával vagy jegyzettömbbel felszerelkezve meg lehet csinálni. Nem kell hozzá semmilyen bonyolult felszerelés. Az öntöző alapvető működésének és minőségének paraméterei azonban a felmérésnél szerzett adatokra alapul, víznyomásra, vízmennyiségre, a terület adottságaira.
Vannak öntöző telepítők, akik azt vallják, hogy ők biz’ fejben tartanak mindent, de megnézném magamnak az olyan embert, aki egy összetettebb jellegű kert esetében erre képes. Én mégis a régi mondásra hallgatnék, mely szerint akinek nincs esze, legyen notesze, jobb a biztonság. Mert mi van, ha valamit elfelejt vagy rosszul emlékszik rá? Ezen állhat vagy bukhat az öntöző későbbi működőképességének, sikerének kulcsa. Mostanában sajnos egyre többször hallani ügyfelektől, hogy az öntöző kivitelezője mondjon telefonban vagy e-mailben egy árat felmérés nélkül, de fonák gondolkodású öntöző telepítő az, amelyik megadja a választ erre a kérdésre. Ha jobban belegondolunk, az ügyfélnek is érdeke, hogy pontos árat kapjon egy korrekt felmérés után, hiszen ellenkező esetben csak vita, nézeteltérés vagy akár veszekedés is kerekedhet ebből, és egymásra mutogatás. Kinek hiányzik ez? Ha pedig valaki arra gondol ebben az esetben, hogy a telefonban bemondott felmérés nélküli, akár csak nagyságrendekben megfogalmazott árakból bármi haszna lehet, az nagyon téved.
Az öntözőhöz szükséges a felmérés, és annak hiányában a bemondott ár lehet, hogy még csak nagyságrendileg sem fog hasonlítani a megfelelően működő automata öntözőrendszer valódi árához képest. Ennek okai eléggé nyilvánvalóak. Az öntöző egy precíz berendezés kell, hogy legyen, ami öntözi, amit öntözni kell, vannak dolgok, amikre rámehet a víz, és tilos öntöznie olyan dolgokat, falakat, tereptárgyakat, stb., amikre káros hatással van a rácsapódott víz. Ennek következtében minden egyes tereptárgy, szeglet, fal, járda vagy bármi egyéb jelentőséggel bír, mert az öntöző szórófejei meghatározott szögben és távolságra hivatottak öntözni, ezért nem mindegy, hogy mi van ott ahová a víz megy, nem is beszélve a szivattyú és a kút adottságairól vagy a hálózati víz által nyújtott víz nyomásáról vagy vízmennyiségéről. Az öntöző tervezéséhez vajmi kevés, hogy „nálunk 3 bar nyomás van”. Sajnos ez ennél összetettebb.