Posted on

Egyre nagyobb számban fordul elő, hogy egy kapcsolat alatt keletkezett erotikus fotókat, videókat ártó szándékkal felhasználják a közösségi médiában a csalódott „szerelmesek”!Sőt megtörtént már az is, hogy escort munka végzésére használták az ilyen jellegü fotókat.
Ráadásul az online világban, ahol mindenki egy kattintásra van az ismerősétől, nagyon gyorsan elterjednek ezek az erotikus képek, és videók, és tömegek előtt lehet lejáratni egy pillanat alatt bárkit.
Az online zaklatással foglalkozó civil szervezetek és a bosszúpornós esetekre szakosodott ügyvédek örömmel fogadták a hírt, hogy Németországban kötelezővé teszik, hogy szakítás után az erotikus, vagy csak meztelen képeket, videókat le kell törölnie a másik félnek.
Ez egyben azt is jelenti, hogy valakinek a személyes jogai fontosabbak, mint másnak a tulajdonjogai, de csak olyan képekhez, amiket a kapcsolatuk alatt készítettek.

A döntés azért jöhetett létre, mert egy nő azzal fordult a bírósághoz, hogy a korábbi partnere számos erotikus fotót és videót készített róla, egyébként a beleegyezésével. Szakításuk után, kérte a nő korábbi partnerét hogy törölje a képeket, de az nem tette meg. A bíróság végül a nőnek adott igazat, annak ellenére is, hogy a férfi nem akarta sokszorozni, vagy nyilvánosságra hozni a képeket.

Ez egy fontos döntés lehet az online zaklatások ügyében, mert több öngyilkosság is történt már amiatt hogy nyilvánosságra kerültek erotikus fotók. Ez elsősorban az éretlen, meggondolatlan fiatal lányokat veszélyezteti, akiket utána megszégyenítenek, csúfolnak online és a valóságban is. Másrészt ezek az erotikus képek sok esetben zsarolásokhoz is vezetnek.

Más kérdés, hogy hogyan tervezik ellenőrizni, hogy ki milyen képet törölt le. Mindenféleképpen csak utólag büntethető, ha valaki visszaél ezekkel az erotikus fotókkal, amikor már a „baj” megtörtént.